Esenta Crestinismului

Vreau sa raspund in articolul acesta unei persoanei care nu intelege esenta crestinismului. Unii cred ca credinta inseamna a face anumite lucruri. De exemplu unii cred ca esti crestin daca te nasti dintr-o familia crestina. Altii cred ca daca dai la saraci esti crestin sau daca esti sarac inseamna ca esti crestin. Mai spun altii ca daca faci fapte bune si mergi la biserica din cand in cand ca esti crestin si asa mai departe. Vreau sa vedem ce este scris in Biblia despre a fi crestin si ce face un crestin adevarat.

Intai sa intelegem ca nimeni nu se naste crestin. Unii cred asa dar nu este scris in Biblia ca se naste cineva un crestin. Invers, Biblia ne invata ca ne nastem pagani si pacatosi fara o relatie cu Dzeu.

Căci toţi au păcătuit, şi sînt lipsiţi de slava lui Dumnezeu. (Romans 3:23)

Iată că sînt născut în nelegiuire, şi în păcat m’a zămislit mama mea. (Psalm 51:5)

Daca nu ne nastem crestini deci cum sa devenim crestini? Este scris foarte clar in Biblia ca trebuie sa fim infiati in familia lui Dzeu prin Domnul Isus.

ne-a rînduit mai dinainte să fim înfiaţi prin Isus Hristos, după buna plăcere a voiei Sale, (Ephesians 1:5)

Numai prin credinta in Isus avem drept sa devenim copiii lui Dzeu

Dar tuturor celor ce L-au primit, adică celorce cred în Numele Lui, le-a dat dreptul să se facă copii ai lui Dumnezeu; (John 1:12)

Primul pas spre crestinismul este credinta in Domnul Isus. Ce se intimpla cand crezi in Domnul Isus?

Drept răspuns, Isus i-a zis: ,,Adevărat, adevărat îţi spun că, dacă un om nu se naşte din nou, nu poate vedea ‘mpărăţia lui Dumnezeu.“ (John 3:3)

Un om ce crede in Isus se naste din nou. Nasterea din nou nu este un act fizic ci este un act spiritual dar are un impact in lumea fizica. El este schimbat total. Caracterul lui este schimbat. El se gandeste altfel (asa cum gandeste Dzeu). Faptele lui nu mai sunt pacatoase ci devin sfinte. El implineste voie lui Dzeu. Sfintul Apostol Pavel ne explica aceasta:

după cum Hristos a înviat din morţi, prin slava Tatălui, tot aşa şi noi să trăim o viaţă nouă. Ştim bine că omul nostru cel vechi a fost răstignit împreună cu El, pentruca trupul păcatului să fie desbrăcat de puterea lui, în aşa fel ca să nu mai fim robi ai păcatului;  căci cine a murit, de drept, este izbăvit de păcat. Tot aşa şi voi înşivă, socotiţi-vă morţi faţă de păcat, şi vii pentru Dumnezeu, în Isus Hristos, Domnul nostru.  Deci, păcatul să nu mai domnească în trupul vostru muritor, şi să nu mai ascultaţi de poftele lui. (Romans 6:4, 6-7, 11-12)

Un om care s-a nascut din nou nu mai traieste pentru sine, nici pentru placerile vietii ci traieste sa placa lui Dzeu. Pavel mai arata contrast dinte oameni necrestini si crestini:

Şi faptele firii pămînteşti sînt cunoscute, şi sînt acestea: preacurvia, curvia, necurăţia, desfrînarea,  închinarea la idoli, vrăjitoria, vrăjbile, certurile, zavistiile, mîniile, neînţelegerile, desbinările, certurile de partide,  pizmele, uciderile, beţiile, îmbuibările, şi alte lucruri asemănătoare cu acestea. Vă spun mai dinainte, cum am mai spus, că cei ce fac astfel de lucruri, nu vor moşteni ‘mpărăţia lui Dumnezeu.  Roada Duhului, dimpotrivă, este: dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credincioşia,  blîndeţa, înfrînarea poftelor (Galatians 5:19-23)

Un om necrestin, ne-nascut din nou traieste dupa indemnul firii pămînteşti cand un crestin nascut din nou traieste dupa indemnul Duhului. Unele dintre roada Duhului sunt bunatatea si facerea de bine si ele se vad prin a da (nu doar bani, si timp si alte lucruri). Dorinta lui cea mai mare este a implini Cuvantul lui Dzeu. Isus vorbeste despre el si zice ca el (acela ce vrea sa implineasca Cuvantul lui Dzeu) este un om intelept.

Nu orişicine-Mi zice: ,,Doamne, Doamne!“ va intra în ‘mpărăţia cerurilor, ci celce face voia Tatălui Meu care este în ceruri. De aceea, pe orişicine aude aceste cuvinte ale Mele, şi le face, îl voi asemăna cu un om cu judecată (Matthew 7:21,24)

Ultima porunca data de Isus ucenicilor Sai (fiecare crestin adevarat este ucenicul Domnului) este:

Duceţi-vă şi faceţi ucenici din toate neamurile, botezîndu -i în Numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfîntului Duh. Şi învăţaţi -i să păzească tot ce v’am poruncit. Şi iată că Eu sînt cu voi în toate zilele, pînă la sfîrşitul veacului. Amin (Matei 28:19-20)

Fiecare crestin este poruncit sa faca ucenici, învăţand -i să păzească Cuvantul lui Dzeu. Daca nu esti ucenicul Domnului Isus si nu faci ucenici deci credinta ta este zadarnica asa cum este scris de Sfantul Iacov in epistola lui.

Cum este viata ta? Este similara cu ceea ce este scris in Biblia sau spui ca esti crestin de la nasterea (fizica)? Al cui indemn asculti? Al firii pamantesti sau al Duhului lui Dzeu? Cauti sa implinesti Cuvantul lui Dzeu sau nu prea-ti pasa de Biblia? Gandeste-te bine si daca ti-ai dat seama ca nu esti un crestin adevarat trebuie sa te pocaiesti de toate pacatele tale si sa crezi in Domnul Isus din toata inima. Poti face pasul acesta chiar acuma. Domnul sa te ajute.

3 comments on “Esenta Crestinismului

  1. Pingback: Esenţa Creştinismului « Creştini md

  2. Deci eu nu sunt deloc de acord sa zici ca cineva se naste crestin sau pagan… oamenii pur si simplu se nasc si ulterior, ca urmare a educatiei si a experientei… devin!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s