Ce inseamna crestin protestant?

In acest articol vreau sa accentuiz crestini protestanti. Traind in RM aud desi ori ca crestini protestanti sunt o secta pentru ca numarul crestinilor protestanti este mai mic decat numarul crestinilor ortodicsi, deci crestini protestanti nu sunt crestini, ci o secta, o alta religie. Vreau sa ne uitam la doctrina (invatatura) crestinilor protestanti si ceea ce invata Biblia sa vedem daca crestini protestanti sunt crestini adevarati sau doar o secta, o alta religia decat cea ortodoxa.

In primul rand, sa privim la etimologie cuvantului „protestant”. Cuvantul „protestant” vine de la limba latina, cuvantul/verbul „protestari” si insemna „a declara in mod public”. Declaratia putea fi impotriva ceva si pentru altceva. Crestini protestanti declara pentru ceva si impotriva ceva. Unii zic ca crestini protestanti au pe radacina lor in Martin Luther, un calugar catolic in secolul XVI, care s-a pocait traducand Biblia. El avea studii superioare in religie catolica dar nu studia Biblia. S-a apucat sa traduca Biblia in limba lui materna din limba latina. Cercetand Biblia si traducand cuvintele si fraze in epistola Sfantului Pavel catre biserica in Roma, Luther s-a dat seama ca era pacatos si avea nevoie de salvare/mantuire si si-a dat seama ca doar prin credinta in jertfa Domnului Isus Hristos putea capata mantuire. S-a pocait si s-a nascut din nou, primind Duhul Sfant asa cum este scris in Biblia. El se uita la invatatura bisericii catolice si la invatatura Bibliei si deodata a inteles ca invatatura bisericii uniori mergea contra invataturii Bibliei. Vedea ca majoritatea „crestinilor” erau inselati de invatatura bisericii, nu studiau Biblia si nu traiau potrivit cu invatatura Bibliei, din cauza aceasta a scris cele 95 de declerati impotriva invataturelor gresite ale bisericii catolice. Cei ce zic ca radacina crestinilor protestanti este Luther, au dreptate doar in parte pentru ca radacina protestantilor de fapt este Biblia, Cuvantul lui Dumnezeu care este mult mai vechi de secolul XVI. Biserica protestanta nu este o secta noua ci de fapt, radacina ei este mai veche de biserica ortodoxa care a aparut mult mai tarziu de secolul I.

Vreau sa privim la cele 5 doctrine principale ale tururor bisericilor protestante si sa privim in aceleasi timp in Biblia, radacina bisericii protestante. . Nu conteaza numirea bisericii, fie metodista, fie baptista, etc. pentru ca toate au la baza cele 5 doctrine principale.

1. Sola Scriptura – care inseamna ca Biblia, Cuvantul lui Dzeu este autoritatea principala in biserica. In epistola lui Pavel catre ucenicul lui sau Timotei este scris urmatoarele cuvinte:

Toată Scriptura este însuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire, pentruca omul lui Dumnezeu să fie desăvîrşit şi cu totul destoinic pentru orice lucrare bună. (II Timotei 3:16-17)

Potrivit textului, scriptura este autoritatea suprema si in viata crestinului si in biserica. Daca Biblia nu este autoritate finala/suprema in viata ta sau in biserica ta, deci credinta ta nu este pusa in Dzeu Adevarat. Ceea ce se intimpla in biserica catolica in timpul lui Luther se intimpla acuma in zilele noastre in viata ta. Asa cum Luther nu era crestin adevarat (chiar daca era calugar) pana cand si-a dat seama de importanta Cuvantului lui Dzeu si s-a pocait si s-a nascut din nou, esti tu acuma daca Biblia nu este autoritatea suprema/finala in viata ta sau in biserica ta.

Sa privim cum este aplicata invatatura aceasta, Sola Scriptura, in biserica primara. In cartea faptele apostolilor vedem urmatoarele cuvinte:

Cei ce au primit propovăduirea lui, au fost botezaţi; şi în ziua aceea, la numărul ucenicilor s’au adaus aproape trei mii de suflete. Ei stăruiau în învăţătura apostolilor, în legătura frăţească, în frîngerea pînii, şi în rugăciuni. Toţi împreună erau nelipsiţi dela Templu în fiecare zi, frîngeau pînea acasă, şi luau hrana, cu bucurie şi curăţie de inimă. (Fapte 2:41-42, 46)

Primi crestini stateau tare in invatatura Cuvantului lui Dzeu (invatatura apostolilor este Cuvantul lui Dzeu). Modul lor de viata era sa studieze Biblia si sa aplice ceea ce invateau. Se pune mare accent pe studierea Bibliei in biserica ta? Dar in viata ta personla, zici ca esti crestin dar nu studiezi Biblia de loc? Cum se compara invatatura bisericii tale cu invatatura Bibliei? Crestini protestanti isi gasesc radacina lor, nu doar din secolul XVI ci in secolul I, biserica primara si Biblia.

2. Sola Fide, Sola Gratia (3), Sloli Deo Gloria (4) – care inseamna mantuire prin credinta, prin har si toata gloria data lui Dzeu. Cu alte cuvinte, oameni (crestini) sunt mantuiti doar prin credinta care este harul lui Dzeu (cadoul nemeritat) si nu prin faptele bune facute sau prin meritele lor. In epistola Sfantului Pavel catre biserica in Efes gasim urmatoarle cuvinte:

Căci prin har aţi fost mîntuiţi, prin credinţă. Şi aceasta nu vine dela voi; ci este darul lui Dumnezeu. Nu prin fapte, ca să nu se laude nimeni. Căci noi sîntem lucrarea Lui, şi am fost zidiţi în Hristos Isus pentru faptele bune, pe cari le-a pregătit Dumnezeu mai dinainte, ca să umblăm în ele. (Efeseni 2:8-10)

Biblia explica clar ca omul are nevoie de mantuire si mantuirea lui nu vine de la el, adica el nu este in stare sa-si captete manturie prin faptele sale sau meritele sale. Mantuire este un dar dat de Dzeu omului doar prin credinta. El nu poate face faptele bune sa capete mantuire. De fapt, Biblia invata ca faptele bune facute de om inainte de mantuirea sa sunt ca o haina manjita inainte lui Dzeu. Faptele noastre bune nu ne aduc mantuire, ci o primim prin credinta de la Dzeu. Asta nu inseama ca crestini protestanti nu fac fapte bune. In versetele mai de sus, se vede ca si crestini protestanti vor face faptele bune, dar nu pentru ca sa capete mantuire ci din pricina mantuirii, crestini protestanti fac faptele bune pregatite de Dzeu. Modul lor de viata este sa faca faptele bune. Deci, este clar ca Dzeu a pregatit tot, a dat oamenilor sa aleaga ori sa accepte ori sa raspinga. Daca El a facut tot, normal ca toata gloria sa fie data numai Lui.

5. Sola Christus – care inseamna ca Isus este unicul mijlocitor intre omul si Dzeu. Nu poate fi un alt mijlocitor intre Dzeu si omul. Pana la Domnul Isus, preoti evreiesti erau mijlocitori intre omul (poporul lui Dzeu) si Dzeu. Dar dupa ce a venit Isus, gata, preoti nu mai sunt mijlocitori. Daca biserica ta te invata ca preoti sunt mijlocitori intre tine si Dzeu sau vre-un sfant sau nu stiu cine, este o invatatura gresita si nu este o invatatura biblica. Iata ce ne invata epistola catre evrei:

cu cît mai mult sîngele lui Hristos, care, prin Duhul cel vecinic, S’a adus pe Sine însuş jertfă fără pată lui Dumnezeu, vă va curăţi cugetul vostru de faptele moarte, ca să slujiţi Dumnezeului cel viu! Şi tocmai de aceea este El mijlocitorul unui legămînt nou, pentru ca, prin moartea Lui pentru răscumpărarea din abaterile făptuite supt legămîntul dintîi, cei ce au fost chemaţi, să capete vecinica moştenire, care le-a fost făgăduită. Astfel dar, fraţilor, fiindcă prin sîngele lui Isus avem o intrare slobodă în Locul prea sfînt, pe calea cea nouă şi vie, pe care ne-a deschis-o El, prin perdeaua din lăuntru, adică trupul Său: şi fiindcă avem un Mare preot pus peste casa lui Dumnezeu, (Evrei 9:14-15, 10:19-21)

Ai acces liber la prezenta lui Dzeu? Traiesti dintr-o relatie personala cu Dzeu? Biserica ta te invata ca poti avea o relatie personala cu Dzeu? Crestini protestanti inteleg ca putem avea acces liber in prezenta lui Dzeu, ca putem avea o relatie personala cu Dzeu prin persoana Domnului Isus.

Ultimul argument cu care vin este ca unii zic ca protestantii sunt putini si asta da dovada ca este o alta religie si o secta. Sa privim la statistica: In lume sunt 2,2 bilioane de crestini de toate tipuri. Din cele 2,2 bilione sunt 800 milioane de protestanti in lume. Cu alte cuvinte, aproximativ 40% de crestini in lume sunt protestanti (mai multi ca ortodocsi). Daca nu sunt multi protestanti in tara ta nu inseamna ca nu sunt multi in lumea aceasta. Iata unde sunt crestini protestanti in toata lume:
– 170 milioane în SUA
– 160 milioane în Africa
– 120 milioane în Europa
– 70 milioane în America Latina
– 60 milioane în Asia
– 10 milioane în Oceania (Australia)

Dragul meu, cum este relatia ta cu Dzeu? Te ai predat viata in mana lui Dzeu? Studiez Biblia zilnic? Traiesti conform Cuvintului lui Dzeu?

7 comments on “Ce inseamna crestin protestant?

 1. Crestinimul ca oricare doctrina are ca scop crearea de ierarhii si supuerea oamenilor de catre oameni.

  Protestantismul si anglicanismul sint doua curente care nu accepta ierarhia catolica. De fapt doua mari puteri europene si mondiale ce nu accepta aceasta ierarhie.

  Discursul public ‘politicaly correct’ e una , scopul de fapt e altul.

  • este o argumentare destul de relista a ce sa relatat despre religii biserica si sunt de acord cu aceste opinii . ce face biserica ortodoxa este impotriva moralitatii.ipotriva poporului

 2. Buna ziua!
  Pe timpul apostolilor Scriptura era Cele 5 Carti, Proorocii si Psalmii. Invatatura lor consta in a il recunoaste pe Mesia din aceste surse si a il primi pe El. NT nu era inca scris. Deci baza invataturii era aceasta. Isus n-a venit sa sa
  trice Cuvantul lui Dumnezeu (Legea), ci sa o implineasca.
  Deci Cuvantul lui Dumnezeu a fost Mesia Cristosul care a fost dat la Sinai o data pentru totdeauna pentru toata lumea.
  Fiti binecuvantati!

 3. Atentie la termenul bilion el inseamna un milion de milioane-termenul corect era miliard..
  Altfel mi s-a parut destul de la obiect

 4. da tataie studiez biblia zilnic si ma scald in namol si saracie ca 95% din populatia tarii.. de aia suntem in saracie crunta ca ne traim viata mereu in frica .. frica de de zice vecinu, frica sa ardem in iad pentru eternitate (;))) desi mort nu stiu daca te mai doare ceva ), frica si iar frica bagata in cap bine de toti balosii de preoti si putorile tarii care fac bani de pe seama oamenilor … jeguri ordinare, nu mai poti sa pui un om in mormant ca tb sa iti vinzi mobila din casa sa le dai lor pt ca iti canta 3 vorbe.. BTW (nu, nu este injuratura si nici blestem) – protestantii astia se pare ca sunt mai deschisi la minte si se vede ca o duc bine, oameni educati, decenti care stiu sa vorbeasca corect gramatical nu ca alde tata Floarea careia ii dai buna ziua si se uita urat ca cine esti tu sa te bagi in seama cu ea.. bleah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s